Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ.


Φυλάσσεται και είναι ο πνευματικός θησαυρός της, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου, ένα από τα πιο παλαιά αν όχι το παλαιότερο μοναστήρι στην Ελλάδα.

Η ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου Κονίτσης
πηγή φωτογραφίας: www.religiousgreece.gr
Η ιερά αυτή μονή βρίσκεται στην Ήπειρο, στους πρόποδες του βουνού Νεμέρτσικα.

Απέχει 17 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και μόλις 300 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε μια κατάφυτη περιοχή στη συμβολή των ποταμών Αώου και Σαρανταπόρου.

Κτίστηκε από τον περίφημο Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ' τον Πωγωνάτο περίπου το 670.

Ονομάστηκε Παναγία η Μολυβδοσκέπαστη γιατί ολόκληρη η στέγη του Ιερού Ναού της Μονής ήτανε σκεπασμένη με φύλλα μολυβιού. Το μολύβι όμως το αφαίρεσαν οι Τούρκοι κάνοντάς το βόλια για τις πολεμικές ανάγκες τους και έμεινε έκτοτε στην συνείδηση του κόσμου η ονομασία “Παναγία Μολυβδοσκέπαστη”.

Είναι η πρώτη εικόνα του Μοναστηριού, η οποία έχει την προέλευσή της από τον ίδιο τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ' τον Πωγωνάτο.

Το 1943 κάποιος ιερόσυλος έκλεψε την χρυσή επένδυση της εικόνας και όλα τα αφιερώματα ενώ την εικόνα την πέταξε πίσω από το μοναστήρι σε ένα ποτιστικό αυλάκι.

Η εικόνα βρέθηκε μετά από αρκετές μέρες μετά από υπόδειξη της Παναγίας, αφού είχε υποστεί όμως σημαντική φθορά. 

Ο ιερόσυλος έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε τα χρόνια του εμφυλίου στο σημείο ακριβώς που είχε πετάξει την εικόνα. Τα θαύματα της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης είναι πολλά.

Ανάμεσα στα γνωστά και άγνωστα θαύματα που γίνονται συνέχεια, είναι πολλές οι αναφορές για άτεκνα ζευγάρια που απόκτησαν παιδιά μετά από τάμα και βέβαια το αποδίδουν στη χάρη της Παναγίας. Μεγάλος είναι ο αριθμός των προσκυνητών όλο το χρόνο όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Πολλοί δε από αυτούς έχουν να διηγηθούν και ένα θαύμα της Παναγίας και για το πώς τους βοηθήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου