Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΖΙΔΑΝΙΟΥ.


Φυλάσσεται στην γυναικεία σήμερα Ιερά Μονή Γενεθλίου της Παναγίας Ζιδανίου, στο Μικρόβαλτο της Κοζάνης.

Κοντά στα Σέρβια της Κοζάνης, στη θέση “Βρύσες” υπήρχε κάποτε ένας βυζαντινός ναός με την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας της Παντάνασσας που πιθανότατα ανήκε στη γυναικεία μονή των Αγίων Θεοδώρων.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Ζιδανίου σήμερα
Σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια του ναού των Αγίων Θεοδώρων στο τοπωνύμιο “Καλογριές” που φαίνεται να προήλθε από τις μοναχές (καλόγριες) του μοναστηριού.


Κατά την επικρατέστερη άποψη, σε κάποια ιστορική φάση οι Τούρκοι κατέστρεψαν το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων και το ναό που βρισκότανε η εικόνα της Παναγίας η οποία όμως διασώθηκε και το 1541 άνθρωποι ευσεβείς τη μετέφεραν για ασφάλεια στο δασωμένο Ζιδάνι και την εναπόθεσαν σε κάποιο εξωκλήσι στη θέση “Συκιές” ανατολικά του χωριού και έτσι γύρω από αυτό το ξωκλήσι αναπτύχθηκε τα επόμενα χρόνια, το μοναστήρι του Ζιδανίου.

Το 1755 το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας της Παναγίας είχε καλυφθεί με περίτεχνη ασημένια επένδυση από τον τεχνίτη Θεόδωρο που καταγόταν από τους Καλαρύτες Ιωαννίνων, η οποία υπάρχει και σήμερα στην εικόνα.

Τον Μάρτιο του 1943 η μονή πυρπολήθηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα αλλά η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας διασώθηκε θαυματουργός από τα αδέλφια Γεώργιο και Ευάγγελο Τζιώνα (Τζινουγιώγα και Τζινουβάγγελο).

Η εικόνα της Παναγίας του Ζιδανίου είναι από τα λίγα ιερά κειμήλια του μοναστηριού που έχουν διασωθεί. 

Χάρη στις φροντίδες των μοναχών καθώς και την αγάπη αλλά και την ευσέβεια των χριστιανών, επέζησε στο πέρασμα των χρόνων παρά τις τόσες περιπέτειες που γνώρισε και τους μεγάλους κινδύνους που πολλές φορές την απείλησαν.

Δεν γνωρίζουμε τον αγιογράφο της, ούτε και τον ακριβή χρόνο της αγιογράφησής της. 


Από την λιτάνευση της εικόνας στην Κοζάνη
Αφού όμως το 1541 υπήρχε στα Σέρβια και ήταν πολύ γνωστή, θα πρέπει να βρισκόταν εκεί από αρκετά νωρίτερα και οπωσδήποτε από τους τελευταίους βυζαντινούς χρόνους.

Της αποδίδονται ιδιότητες θαυματουργικές, γι’ αυτό και οι ευσεβείς χριστιανοί την προσκυνούν και την ασπάζονται με μεγάλη ευλάβεια και ζητούν τη χάρη, τη βοήθεια και την προστασία της.

Αναφέρεται, ότι το 1918 έπληξε την Κοζάνη μία θανατηφόρα γρίπη, η οποία σταμάτησε με θαυματουργική παρέμβαση της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας, που μεταφέρθηκε στην πόλη, όπου τελέστηκαν αγρυπνίες, παρακλήσεις και λιτανείες.


Από την λιτάνευση της εικόνας στην Κοζάνη
Πολλές μαρτυρίες υπάρχουν επίσης από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα για θαύματα της Παναγίας στην οποία καταφεύγουν οι πιστοί στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής τους, επιζητώντας την ίαση της ψυχής και του σώματος.

Η εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου (Παρασκευή μετά το Πάσχα) από το μοναστήρι στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κοζάνη.

Την Κυριακή του Θωμά γίνεται λαμπρή πάνδημη λιτάνευση στην πόλη της Κοζάνης από το ιερατείο της πόλης, τις τοπικές, πολιτικές αλλά και στρατιωτικές αρχές καθώς και μεγάλου πλήθος πιστών, η οποία καταλήγει στο ναό του Αγίου Νικολάου, του πολιούχου της Κοζάνης.

Αφού παραμείνει εκεί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για προσκύνημα, η εικόνα μεταφέρεται στη συνέχεια εκ περιτροπής και σε άλλους ενοριακούς ναούς της πόλης.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ζιδανίου επέστρεφε στο μοναστήρι του Ζιδανίου τις παραμονές της γιορτής του Γενεθλίου της Παναγίας Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Όμως από το 2008 η εικόνα της Παναγίας επανέρχεται στη Μονή Ζιδανίου την 1η Αυγούστου.

Στο πανηγύρι της Μονής της Παναγίας Ζιδανίου συρρέει πλήθος πιστών από την ευρύτερη και όχι μόνο περιοχή για να προσκυνήσει και να ζητήσει τη Θεία Χάρη της και Ευλογία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου