Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΛΕΒΗΣ.


Φυλάσσεται στην ομώνυμο ιερά Μονή, στην Αρκαδία της Πελοποννήσου.

Η μονή Μαλεβής
Κατά την παράδοση είναι μία από τις εβδομήντα εικόνες της Παναγίας που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Το πρώτο Μοναστήρι της Μαλεβής ιδρύθηκε το 771, σε υψηλό μέρος του Μαλεβού όρους, στους Κανάλους (όπως σήμερα λέγεται) και μετά το τραγικό τέλος των Μοναχών, που πέθαναν ένα χειμώνα από το πολύ κρύο, η Εικόνα έφυγε μόνη της και πήγε στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Στάθηκε μέσα σε βάτα και δίπλα της έκαιγε ένα Καντήλι, που τις νύχτες φώτιζε τη θέση της. 

Τρεις φορές πήραν την Εικόνα και τη μετέφεραν στους Κανάλους αλλά πάντοτε επέστρεφε στα βάτα με το Θεϊκό Φως που τη Φώτιζε και τότε αποφασίστηκε να κτιστεί το Μοναστήρι στη σημερινή του θέση και τοποθετήθηκε η Εικόνα στη θέση που η ίδια είχε διαλέξει.

Αυτό έγινε το 1116 και το ασημένιο επικάλυμμά της, χρονολογείται από το 1362.

Πρέπει να αναφερθεί ότι από τη Θαυματουργή αυτή Εικόνα αναβλύζει Θείο Μύρο. Το άρωμα αυτού του Μύρου είναι αρίστης ποιότητος. Η ευωδιά του είναι ασυνήθης και η διάρκειά της για πολλά χρόνια, ενώ τα δυνατότερα αρώματα σε 48 ώρες εξατμίζονται.

Συγκεκριμένα, το 1964, πριν ακόμα τρέξει το Άγιο Μύρο στην Εικόνα της Θεοτόκου, επί 20 ημέρες ευωδίαζε εξαίσια και υπερβολικά σε όλο το Μοναστήρι. 

Την Παρασκευή των τελευταίων Χαιρετισμών, στις 17 Απριλίου 1964, ενεφανίσθησαν οι πρώτες σταγόνες. Το Άγιο Μύρο, περιέργως δεν ανάβλυζε από κάποιο μέρος της Εικόνας, αλλά τρυπούσε θα λέγαμε το τζάμι της (αν είναι ποτέ δυνατόν) με ροή ως το δάπεδο.

Επειδή όμως σιγά - σιγά κατέφθαναν εκατοντάδες προσκυνητές με πούλμαν, επιβατικά, αγροτικά κλπ. και γινόταν μεγάλη φασαρία, γύρω στά 1969, κάποιοι ειδοποίησαν τον εισαγγελέα της Σπάρτης, για πιθανή "απάτη". Έστειλε λοιπόν δύναμη Χωροφυλακής, έβγαλαν την Εικόνα στην αυλή, πλένοντάς την δύο φορές με ξύδι!


Η μονή Μαλεβής
Ύστερα την κλείδωσαν σε διπλανό κελλί, βάζοντας και φρουρό χωροφύλακα απ΄ έξω, όμως το Θαύμα του Θεού δεν είναι ποτέ δυνατό να φυλακιστεί με κανέναν τρόπο.

Το ίδιο βράδυ, το ευωδιαστό Άγιο Μύρο ξεκίνησε πάλι την πορεία του, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έτρεξε κάτω από την πόρτα, στα πόδια του σκοπού – χωροφύλακα.

Το άλλο πρωΐ, έγινε σε όλους κατανοητό πως δεν υπήρχε ούτε μια σταγόνα απάτης αφού το Μύρο ερχόταν από τον ουρανό κατά εντελώς παράδοξο τρόπο, όπως και μέχρι σήμερα έρχεται ενώ α
πό τότε, το τζάμι της Εικόνας είναι βρεγμένο και το Άγιο Μύρο προσφέρεται στους ευσεβείς προσκυνητές της Χάρης Της από τις Μοναχές της Ιεράς Μονής, μέσα σε ειδική συσκευασία.

Η Παναγία Μαλεβή
Ακόμη πιο Θαυμαστό όμως είναι, ότι μικρές Εικονίτσες - Αντίτυπα της κύριας Εικόνας, τα οποία υπάρχουν σε σπίτια πιστών ακόμη και μακριά, π.χ. στον Καναδά, ευωδιάζουν και τρέχουν Άγιο Μύρο όπως εκείνο της Αγίας Εικόνας στο Μοναστήρι.

Η Επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό και όσες φορές προσπάθησαν να χημίσουν το Μύρο της Αγίας Εικόνας της Ιεράς Μονής, σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, δεν μπόρεσαν να δώσουν καμιά ικανοποιητική απάντηση. «Πού βρήκατε αυτό το άρωμα;» ρωτούσε ένας Βούλγαρος χημικός κάποιον Έλληνα που πήγε στη Βουλγαρία για να το χημίσει, χωρίς όμως να αποκαλύψει ότι ήταν το Μύρο της Παναγίας και όταν ο Έλληνας του εξήγησε, ο Βούλγαρος χημικός έμεινε άφωνος!

Το Μύρο αυτό είναι Θαυματουργό, πολλοί άνθρωποι με βαριές και ανίατες αρρώστιες, όπως καρκίνο στον εγκέφαλο, στο λαιμό, στο αίμα, στην κοιλιά, μόλις έβαλαν και εχρίσθησαν με αυτό το Άγιο Μύρο, βρήκαν αμέσως τη θεραπεία τους.

Η Παναγία η Μαλεβή γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, αλλά και στις 14 Αυγούστου που πραγματοποιείται Ιερά Αγρυπνία και Περιφορά της Αγίας Εικόνας στον περίβολο της Ιεράς Μονής. Στη συνέχεια, όταν δηλαδή έχει ξημερώσει (ανήμερα της Παναγίας), τελείται δεύτερη Θεία Λειτουργία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου