Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής, Δόμηρος Σερρών.


Βρίσκεται στα νότια του νομού Σερρών σε απόσταση 2 χιλιομέτρων απο το χωριό Δόμηρο και 5 χιλιόμετρα από το Παγγαίο όρος.


Το πότε ιδρύθηκε είναι άγνωστο όμως θεωρείται ένα από τα παλιότερα Μοναστήρια της πατρίδας μας και είναι το πρώτο γυναικείο μοναστήρι που ιδρύθηκε στην περιοχή της Μακεδονίας .

Eχει βαθιές ρίζες και με το κέντρο του Μοναχισμού της Ορθοδοξίας, το Αγιο Όρος αφού σε ημερολόγιο της Μονής Ιβήρων, αναφέρεται ότι το 1345 ο Κράλλης της Σερβίας Στέφανος Δουσάν επεκύρωσε την Ιερά Μονή στην Ιερά Μονή Ιβήρων και επίσης προ πεντακοσίων ετών, εφέρετο να είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου.

Μέχρι το 1924 καταστράφηκε πολλές φορές από διάφορους κατακτητές και έως τότε ήτανε ανδρική Μονή με πολλούς μάλιστα Μοναχούς.
Σε εντοιχισμένη εξωτερική πλάκα δεξιά και νότια του Nαού υπάρχει επιγραφή η οποία λέει τα εξής: "O IEPOΣ OYTOΣ NAOΣ THΣ AΓIAΣ ΠAPAΣKEYHΣ EΞAPTΩMENOΣ EK THΣ IEPAΣ MONHΣ EIKOΣIΦOINIΣΣHΣ ANHΓEPΘH ZHΛΩ KAI ΔAΠANH TOY IEPOΔ. KYPIOY X'ΔΩPOΘEOY TOY EK THΣ AYTHΣ MONHΣ KATAΓOMENOY ΔE AΠO XΩPION KPOYΣIOY BAΣTOY ΔIMIP KΣAPIOY EΠI HΓOYMENIAΣ KYPIY NIKHΦOPOY KAI ΔIKAIOY ΓEPΩ ΔAMAΣKHNOY EIΣ MNHMOΣYNON TOY ΠAPA ΘEΩ AIΩN 1874”.

Aργότερα πάλι ο Iερός Nαός καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε εκ νέου το 1904, όπως μαρτυρά η πλάκα η οποία βρίσκεται ύπερθεν της εισόδου στον κυρίως Iερό Nαό: ANΩKOΔOMHΘH O IEPOΣ NAOΣ OYTOΣ ΔAΠANH THΣ IEPAΣ MONHΣ EIKOΣIΦOINIΣΣHΣ EΠI HΓOYMENOY APXIMANΔPITOY ΔAMAΣKHNOY BAΦEIΔOY ETOΣ 1904”.

Δυο φορές, το 1913 και 1917, η Μονή καταστράφηκε με εμπρησμό, κατά πληροφορίες των κατοίκων του γειτονικού χωριού, από τους Bουλγάρους και σε αυτή την κατάσταση δυστυχώς έμεινε για αρκετά χρόνια μέχρι και το 1924.

Το 1924, με τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, έρχονται στη ερειπωμένη και κατεστραμμένη τότε Μονή έξη (6) Μοναχές με την καθηγουμένη Συγκλιτική από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στα Ίμαιρα του Πόντου που μαζί τους μετέφεραν τις ιερές εικόνες της Μονής τους αλλά και ότι μπορέσανε να μεταφέρουν.
Άποψη του Καθολικού της Μονής
Οι μοναχές αυτές έφτασαν εκεί με την προτροπή του Δεσπότου Δράμας Λαυρεντίου ο οποίος είχε έρθει κι αυτός από τον Πόντο δύο έτη νωρίτερα, το 1922 εγκαταλείποντας την Ιερά Μητρόπολη Χαλδείας Κερασούντος.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσσιφοίνισης παρεχώρησε τότε στις έξι αυτές μοναχές το Ιερό Μετόχι της, την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής η οποία από το 1924 με βασιλικό διάταγμα του βασιλιά Παύλου του Α΄ ανακηρύχθηκε επισήμως ανεξάρτητη Ιερά Μονή.

Η Μονή τότε ήτανε εντελώς ερειπωμένη και το μόνο που υπήρχε ήτανε το Καθολικό και μερικές εικόνες μέσα σε αυτό.

Το εξαιρετικό τέμπλο της Μονής
Από εκεί και πέρα το Μοναστήρι άρχισε να ανοικοδομείται, υπό τις ευλογίες του μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Σπυρίδωνος. 

Η τρίτη επαναλειτουργία και ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής, στο Δόμηρο άρχισε πριν απο δεκατρία χρόνια περίπου με τον ερχομό στο μοναστήρι της Καθηγουμένης Μαριάμ Ανδρεάδου μοναχής καταγόμενη από την Δράμα, μετά την κατά σάρκα μητέρα αυτής Θεοφανούς μοναχής (τρίτες κτητόρισσες της Ιστορικής Μονής) και συνεχίζεται βέβαια μέχρι και σήμερα με την προσθήκη πολλών κτιρίων και παρεκκλησιών.

Η προθήκη με τις λειψανοθήκες της Μονής
Τη σημερινή του μορφή οφείλει στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της τωρινής Ηγουμένης, που από το 1988 μετέτρεψε τη Μονή σε πραγματικό εργοτάξιο.

Σήμερα γίνονται προσπάθειες ανοικοδόμησης Ιερού Ναού προς τιμήν των Θαυματουργών Αγίων Ραφαήλ - Νικολάου και Ειρήνης εις την Ιεράν Μονήν της Αγίας Παρασκευής ενώ διαθέτει και παρεκκλήσια.

Στην Μονή φυλάσσονται: το μικρό Δεξιό Δάχτυλο του Αγίου Ραφαήλ καθώς και τεμάχια Ιερών Λειψάνων των θαυματουργών Αγίων Ραφαήλ , Νικολάου και Ειρήνης, η κάτω Σιαγώνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή, δύο πλευρά του Aγίου Iωάννου του Προδρόμου, ένα δάχτυλο του Aγίου Iωάννου του Pώσσου, μέρος από την καρδιά του Aγίου Iγνατίου του Θεοφόρου.Επίσης η μονή διαθέτει σπάνια και σημαντικά κειμήλια που φέρανε οι μοναχές απο τον Πόντο καθώς και η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής από τις λίγες που διασώθηκαν απο την Μονή στα χρόνια της λεηλασίας απο τους Βουλγάρους.

Στη Μονή σήμερα υπάρχει γυναικεία μοναχική αδελφότητα με δεκατέσσερις (14) Μοναχές και ηγουμένη την αδελφή Μαριάμ Ανδρεάδου που ασχολούνται με αγιογραφία, εργόχειρο κ.λ.π. ενώ στους ξενώνες της, μπορούν να διανυκτερεύσουν κατόπιν συνεννόησης, μόνο οργανωμένα γκρουπ προσκυνητών.

Η Μονή εορτάζει στις 26 Ιουλίου, στη μνήμη της οσιομάρτυρος Παρασκευής και παραμένει ανοιχτά από την ανατολή ως την δύση του ηλίου ενώ τις καθημερινές είναι κλειστά μεταξύ 13.30 – 15.30, όμως με επικοινωνία μπορεί να δεχθεί προσκυνητές.


Τηλέφωνο & Fax Μονής: 23240 - 71362 & 23240 - 72480.