Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ 179 ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΑΩ (ΝΤΑΟΥ) ΠΕΝΤΕΛΗΣ.

πηγή


Φυλάσσονται στον πρόναο του Καθολικού της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Πεντέλης καθώς και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δίπλα από το Καθολικό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Οι Άγιοι Εκατόν εβδομήντα εννιά Οσιομάρτυρες
της μονής Νταού Πεντέλης
Οι Άγιοι Εκατόν εβδομήντα εννιά Οσιομάρτυρες της μονής Νταού Πεντέλης μαρτύρησαν περί τα τέλη του 17ου αιώνα (πιθανώς το 1680), κατά την εποχή που Αλγερινοί πειρατές λεηλατούσαν τα παράλια μέρη.

Κάποιος από τους υπηρέτες της μονής, ο οποίος μισούσε τους μοναχούς, συνεννοήθηκε με τους πειρατές και τους έβαλε μέσα στη μονή την ώρα που οι Πατέρες εόρταζαν την Ανάσταση. 

Οι Πατέρες, έχοντας πολλές φορές υποφέρει από επιδρομές και λεηλασίες, είχαν κατασκευάσει ως τελευταία έξοδο κινδύνου ένα υπόγειο τούνελ όπου ξεκινούσε από τα δεξιά του Ιερού και κατέληγε στη Ραφήνα και μέσω αυτής της σύραγγας, ο προδότης οδήγησε τους βάρβαρους στο Μοναστήρι ανήμερα της Αναστάσεως. 

Οι πειρατές αιφνιδίασαν τους Μοναχούς, που τους βρήκαν όλους συναγμένους στην Εκκλησία, με αναμμένες τις λαμπάδες, να ψάλλουν το τελευταίο «Χριστός Ἀνέστη» της Πασχαλινής Θείας Λειτουργίας και η σφαγή που ακολούθησε υπήρξε καθολική και η λεηλασία ολοκληρωτική, βρήκαν φρικτό μαρτυρικό θάνατο 179 Μοναχοί. 

Ο χώρος, που φιλοξενεί τα λείψανα των μαρτύρων
δίπλα από το καθολικό.
Από τους μοναχούς, σώθηκε μόνο ένας ιερέας της μονής με τον υποτακτικό του, που είχε μεταβεί στο μετόχι Γεροτσακούλι (ή Χεροσακκούλι), για να τελέσει εκεί την ακολουθία της Αναστάσεως. 

Όταν επέστρεψε, βρήκε την μονή κατεστραμμένη και σφαγμένους όλους τους Πατέρες. 

Αφού περισυνέλεξε τα τίμια λείψανα, τα ενταφίασε με μεγάλη ευλάβεια και τιμή όμως δυστυχώς τα άγια λείψανά των Πατέρων της Μονής, παρέμεναν ανεύρετα έως τα μέσα του 20ου αιώνα, παρά τις επιστάμενες προσπάθειες που είχαν καταβάλει αρκετοί ηγούμενοι της Μονής Πεντέλης. 

Ο χώρος, που φιλοξενεί τα λείψανα των μαρτύρων
δίπλα από το καθολικό.
Το 1963 η μονή επανασυστάθηκε με την εγκατάσταση γυναικείας αδελφότητας και το 1965, ξεκίνησαν εργασίες συντήρησης του Καθολικού από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Η μοναχική Συνοδεία άρχισε 40μερη προσευχή για την ανεύρεση των αγίων λειψάνων των σφαγιασθέντων πατέρων και την 40η ημέρα ακριβώς, οι εργάτες ένιωσαν μια ανεξήγητη ευωδία, από τις πλάκες του δαπέδου του ναού και παρουσία της αδελφότητας βρέθηκαν ενταφιασμένα τα άγια λείψανα των Πατέρων.

Η ένταξη των 179 Οσιομαρτύρων Πατέρων της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος στο αγιολόγιο της Εκκλησίας έγινε με την από 14 Αυγούστου 1992 συνοδική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Σήμερα, τα λείψανα φυλάσσονται σε λάρνακα στον πρόναο του καθολικού, καθώς και σε ειδικό χώρο, που έχει οικοδομηθεί και διαμορφωθεί προς τον σκοπό αυτό δίπλα από το καθολικό.

Η μνήμη τους εορτάζεται με βάση το Πάσχα, 2 ημέρες μετά.