Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΙΑΡΧΗ.

πηγή

Φυλάσσεται στο Ιερό Σκευοφυλάκιο του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης - φορητή εικόνα
17ος αιώνας, Ιερά Mονή Διονυσίου, Άγιον Όρος
Ο Όσιος Θεοδόσιος γεννήθηκε το 423 στο χωριό Μωγαρισσού της Καππαδοκίας πού ήτανε κοντά στα Κόμανα, τόπος εξορίας του Ιωάννου Χρυσοστόμου. 

Ήταν γιός γονέων ευσεβών και πιστών, τον πατέρα του τον έλεγαν Προαιρέσιο και τη μητέρα του Ευλογία και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Θρακός (457 - 474) και έφτασε έως και τους χρόνους του αυτοκράτορα Αναστασίου Α΄ του Δικόρου (491 - 518).

Αρνήθηκε την έγγαμη ζωή και σε νεαρή ηλικία όταν πήγε να προσκυνήσει στους αγίους Τόπους έμεινε εκεί και έγινε μοναχός το 451.

Αφού ασκήτεψε κοντά σε μεγάλους ασκητές όπως ο Συμεών ο Στυλίτης και ο ησυχαστής Λογγίνος αποσύρθηκε σε απομακρυσμένο ησυχαστήριο στον νότο όπως και ο άγιος Σάββας, 

Έφθασε σε κάποιο σπήλαιο μεταξύ Βηθλεέμ και της μονή αγίου Σάββα, στο οποίο σύμφωνα με την παράδοση διανυκτέρευσαν οι μάγοι, όταν επέστρεψαν από την προσκύνηση του Κυρίου και εκεί έμεινε για ένα μεγάλο διάστημα ασκούμενος ενώ έπειτα αποφάσισε να ιδρύσει κοινόβιο του τύπου του αγίου Θεοκτίστου και αγίου Γερασίμου.



Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης 
Μωσαϊκό τού 11ου αιώνα
  Καθολικό της Νέας Μονής Χίου
Η φήμη του Θεοδοσίου έγινε γρήγορα γνωστή και έφερε στο ησυχαστήριό του δεκάδες αδελφούς αναγκάζοντάς τον να ιδρύσει πιο ευρύχωρο μοναστήρι στο οποίο εφάρμοσε τα πρότυπα του ασκητικού βίου. 

Έκανε πολλά θαύματα και, αφού δίδαξε τις αρετές της ασκητικής ζωής στους εκατοντάδες μαθητές του, κοιμήθηκε σε πολύ βαθιά γεράματα το 529 σε ηλικία 105 ετών. 

Η είδηση της κοίμησής του διαδόθηκε σαν αστραπή και έτρεξαν πολλοί, λαϊκοί, κληρικοί, μοναχοί, ακόμη και Επίσκοποι, για να ασπαστούν το ιερό λείψανο του ενώ και ο ίδιος ο Πατριάρχης των Ιεροσολύμων πήγε να ασπασθεί και να παραστεί στην εξόδιο Ακολουθία.

Ο Άγιος Θεοδόσιος, τάφηκε στην κρύπτη του σπηλαίου των Μάγων που εκεί σήμερα υπάρχουν και οι τάφοι της μητέρας του Αγίας Ευλογίας, της Αγίας Σοφίας, μητέρας του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, της μητέρας των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού Αγίας Θεοδότης, του Αγίου Ιωάννου του Μόσχου, της Αγίας Μαρίας μητρός των Αγίων Αρκαδίου και Ιωάννου, συζύγου δε του Αγίου Ξενοφώντος, του Αγίου Κόπρη κ.α συνολικά 35 θαμμένοι άγιοι. 

Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 11 Ιανουαρίου.