Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

ΤΟ ΤΙΜΙΟ ΞΥΛΟ ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ Α΄ΑΡΓΥΡΟΥ.


Σήμερα είναι ένα από τα υπερπολύτιμα εκθέματα του αυτοκρατορικού εκκλησιαστικού θησαυρού των Αψβούργων και εκτίθεται στο Kunsthistorisches Museum της Βιέννης.

Το Τίμιο Ξύλο του Ρωμανού Γ΄ του Αργυρού.
Φέρει οπή από καρφί της Σταύρωσης.
Κορράδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γνωστός επίσης ως Κορράδος ο Πρεσβύτερος (Conrad the Elder), ήταν αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 1027 μέχρι το θάνατό του. 

Υπήρξε ο ιδρυτής της δυναστείας των Φράγκων αυτοκρατόρων (Salian) ενώ υπηρέτησε επίσης ως βασιλιάς της Γερμανίας από το 1024, ως βασιλιάς της Ιταλίας από το 1026 και ως βασιλιάς της Βουργουνδίας από το 1033.

To 1027 έστειλε μία αυτοκρατορική αποστολή με αρχηγό τον Κόμη Manegold στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό τη σύνδεση των δύο μεγάλων αυτοκρατοριών της Ευρώπης, της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δηλαδή και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, διαμέσω μιας γαμήλιας συμμαχίας. 

Η αυτοκρατορική διπλωματική αποστολή κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 1029, αλλά δεν είχε κάποια επιθυμητή κατάληξη, παρόλα αυτά θεωρήθηκε πολύ επιτυχής από τους Γερμανούς, αφού η αυτοκρατορική αποστολή, η οποία έτυχε πολύ ευμενούς υποδοχής από τους Βυζαντινούς, έλαβε πολλά λείψανα ως δώρα, ανάμεσα στα οποία ήταν και μία σταυροθήκη που περιείχε ένα τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, γενναιόδωρο δώρο του Ρωμανού Γ΄ του Αργυρού (968 - 11 Απριλίου 1034) που ήταν τότε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας (1028 - 1034).

Το Τίμιο Ξύλο του Ρωμανού Γ΄ του Αργυρού. Η θήκη δεξιά του 1350.

Το τεμάχιο Τιμίου Ξύλου που ήρθε στη Γερμανία το 1029 ή το 1030 έχει ύψος 23,5 εκατοστά, είναι από πεύκο και φέρει ευδιάκριτα στην επιφάνειά του οπή που κατά παράδοση έγινε από καρφί της Σταύρωσης. 



† ΤΙΜΙΟ ΞΥΛΟ


Η σελίδα περιέχει συνδέσμους προς τις αναρτήσεις και το υλικό που αναφέρονται, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί εύκολα να το βρει. Η παραπομπή γίνεται κάνοντας ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΛΙΚ στην ανάρτηση, ο οποία ανοίγει σε νέο παράθυρο.

Ο κατάλογος θα ανανεώνεται συνέχεια, καθώς νέες αναρτήσεις θα προστίθενται.



Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΕ ΤΕΜΑΧΙΟ ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ Β'.

πηγή

Σήμερα κτίθεται στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο του Θησαυρού του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό (MUSEO STORICO ARTISTICO DEL TESORO DI SAN PIETRO).

Το τεμάχιο του Τίμιου Ξύλου.
Σύμφωνα με την διδακτορική διατριβή της Margherita Spinucci “Le stauroteche medievali in Italia” (Οι μεσαιωνικές σταυροθήκες στην Ιταλία) υπάρχουν 85 σταυροθήκες με τεμάχια Τιμίου Σταυρού που προέρχονται από το Βυζάντιο ή τα Ιεροσόλυμα και φυλάσσονται σήμερα στο Βατικανό ή στην Ιταλία, σε μουσεία ή εκκλησίες.

Ανάμεσα τους είναι και ένας σταυρός με τεμάχιο Τιμίου Σταυρού που έχει πρόσφατα ανακαινισθεί και ονομάζεται Βατικάνειος Σταυρός (Crux Vaticana) ή Σταυρός του Ιουστίνου Β´.
 
Ο Φλάβιος Ιουστίνος ο νεώτερος (Flavius  Iustinus Iunior Augustus) ήταν βυζαντινός αυτοκράτορας από το 565 ως το 578 ενώ γεννήθηκε το 520 και πέθανε στις 5 Οκτωβρίου του 578. Η βασιλεία του σημαδεύεται από έναν ατυχή για την αυτοκρατορία πόλεμο με την Περσία, αλλά και το χάσιμο του μεγαλύτερου μέρους της Ιταλίας από τους Λομβαρδούς.

Ο Βατικάνειος Σταυρός ή Σταυρός του Ιουστίνου Β´,
η οπίσθια όψη.
Ο Σταυρός που φέρει τεμάχιο Τιμίου Σταυρού είναι ένας από τους αρχαιότερους σωζόμενους σταυρούς με τεμάχιο Τιμίου Σταυρού, αν όχι ο παλαιότερος, αφού κατασκευάστηκε πιθανόν το 568 ή το 569 και δωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστίνο Β´ και τη σύζυγό του Σοφία, στο λαό της Ρώμης. 

Ο Σταυρός φέρει την εξής επιγραφή γραμμένη στα λατινικά της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας "ligno quo Christus humanum subdidit hostem dat Romae Justinus opem et socia decorem" που μεταφράζεται: "Με το Ξύλο με το οποίο ο Χριστός νίκησε τον εχθρό του ανθρώπου, ο Ιουστίνος προσφέρει τη βοήθειά του στη Ρώμη ενώ η γυναίκα του προσφέρει την διακόσμηση".

Ο Σταυρός είναι πλούσια διακοσμημένος με χρυσό και πολύτιμους λίθους. Φέρει στο κέντρο του το τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού σε σχήμα σταυρού και στο πίσω μέρος παράσταση του Αμνού του Θεού στο κέντρο και στα εγκόλπια αριστερά και δεξιά στον οριζόντιο άξονα, τις παραστάσεις του αυτοκράτορα και της συζύγου του. 

Πρόσφατα, το 2009, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Edizioni Capitolo Vaticano ένα βιβλίο με πλήρη περιγραφή του Βατικάνειου σταυρού, αλλά και άλλων, νέων πληροφοριών που προήλθαν εξαιτίας της συντήρησής του από ειδικευμένους συντηρητές.