Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Η TIMIA KAΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΥΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΚ ΠΕΡΓΗΣ ΠΑΜΦΥΛΙΑΣ.

πηγή

Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Ιβήρων, στο Άγιο Όρος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Ο Άγιος Θεόδωρος έζησε στα χρόνια του βασιλιά Αντωνίνου (138 - 161) και του ηγεμόνα Θεοδότου ενώ ήταν στρατιώτης στο τάγμα των νεοσύλλεκτων, των λεγόμενων «Τηρώνων».

Καταγόταν από την Πέργη της Παμφυλίας και ήταν πολύ ευσεβής ενώ από τον θερμό ζήλο του για την ευσέβεια, κατέστρεφε είδωλα, ξόανα ακόμη και ειδωλολατρικούς ναούς αλλά συνελήφθη όμως και υπέστη φρικτά βασανιστήρια. 

Τον άπλωσαν σε πυρακτωμένη σχάρα και έπειτα τον έδεσαν πίσω από άγρια άλογα, τα όποια τον έσυραν σε μεγάλη ανώμαλη εδαφική απόσταση.

Κατόπιν τον έριξαν μέσα στο καμίνι της φωτιάς, μαζί με δύο στρατιώτες που είχαν πιστέψει στον Χριστό, τον Σωκράτη και τον Διονύσιο, στη συνέχεια τον φυλάκισαν και τελικά τον σταύρωσαν και τον τρύπησαν με βέλη. 

Μετά από τρεις ήμερες αγωνιωδών βασανιστηρίων επάνω στο σταυρό παρέδωσε τη μακάρια ψυχή του ενώ λέγεται ότι όταν είδε τον σταυρό, πάνω εις τον οποίον έμελλε να σταυρωθεί, είπε τα εξής: «Xαίροις Σταυρέ καύχημα των Xριστιανών. Xαίροις λυτρωτά αμαρτιών. Στερέωμα δικαίων. Kλίμαξ ουράνιε. Προφητών κήρυγμα. Φωστήρ εσκοτισμένων. Kήρυξ αληθινέ των του Xριστού παθών. Tων πιστών η ανάστασις. Tων νεκρών η άφθορος πηγή. Διά σου οι προσερχόμενοι, ζωήν αιώνιον κληρονομούσι. Πρόσδεξαί με εν ιλαρότητι, όπως τον εν σοι κρεμασθέντα σαρκί, Θεόν άφθαρτον, δοξάσω εις τους αιώνας. Aμήν».

Η Αγία Φιλίππα, μητέρα του Αγίου Θεοδώρου, μετά τον σταυρικό θάνατο του γιου της, ομολόγησε τον Χριστό ως Θεό αληθινό και μαρτύρησε δια ξίφους καθώς επίσης και ο Άγιος Διόσκορος ήταν Ιερέας των ειδώλων στα χρόνια του βασιλιά Άντωνίνου και ήλθε στη χριστιανική πίστη δια των θαυμάτων του Θεοδώρου και μαρτύρησε δια πυρός.

Η μνήμη τους τιμάται από την Εκκλησία μας στις 19 Απριλίου.