Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ο όρος θρησκευτικός τουρισμός παρόλο που είναι αδόκιμος και άστοχος με αυστηρά θεολογικά κριτήρια, κυρίως για λόγους κατανόησης και επικοινωνίας έχει επικρατήσει, η Εκκλησιαστικοποίηση αυτού του όρου όμως, είναι Προσκυνηματικές Περιηγήσεις.

Η ανθρώπινη μετακίνηση στο χώρο, με σκοπό την αναζήτηση του ιερού ή του θείου, αποτελεί σημαντική ψυχολογική και πνευματική ανάγκη για κάθε άτομο, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα ή θρησκεία, η οποία έχει και πολλαπλές οικονομικές, πολιτιστικές, κοινωνικές αλλά και  οικονομικές επιπτώσεις στους τόπους του προσκυνηματικού ή θρησκευτικού προορισμού.

H ραγδαία αυτή όμως αύξηση της μετακίνησης σε Προσκυνηματικού χαρακτήρα προορισμούς κρύβει κινδύνους εμπορευματοποίησης τόσο της ίδιας της μετακίνησης όσο και των προσκυνημάτων και είναι στην κατήχηση του καθενός μας να μην το επιτρέψει αυτό.

Η Ελλάδα διαθέτει μοναδικής θρησκευτικής, πνευματικής και πολιτιστικής αξίας μνημεία και ιερούς χώρους ενώ ορισμένα από αυτά συμπεριλαμβάνονται στο κατάλογο της UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Κάποια από αυτά όμως είναι γνωστά και κάποια όχι, τόσο στην Ελλάδα πόσο μάλλον στο εξωτερικό.

Αυτά τα Θρησκευτικά Μνημεία λοιπόν τα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, θα προσπαθήσουμε με σεβασμό και ταπεινότητα να καταγράψουμε αλλά και να αναδείξουμε μέσα από αυτήν την προσπάθειά μας και τα αφιερώματα.

Επίσης θα ασχοληθούμε με την καταγραφή και προβολή των Ιερών κειμηλίων της θρησκείας μας αλλά και των Ιερών λειψάνων των Αγίων και των Μαρτύρων της Πίστης μας.

Η συμμετοχή σας, η συμβολή σας με προτάσεις, παρατηρήσεις ακόμη και οπτικοακουστικό υλικό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην προσπάθεια αυτή και σας καλούμε να το πράξετε και να συμμετέχετε.

Έχετε την δυνατότητα και εμείς την χαρά να επικοινωνήσετε μαζί μας στο inbox της σελίδας www.facebook.com/GreekReligiousTourism, στο tsantiris.nikos@gmail.com ή ακόμη και να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας στο κάτω δεξί μέρος του Blog.