Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015

O Σπηλαιώδης Ναός του Αγίου Λουκά Απελλα, Κάρπαθος

πηγή φωτογραφίας: www.arpatheavillas.com

Βρίσκεται στην περιοχή Άπελλα Βωλάδας Καρπάθου, σε μία κατάφυτη πλαγιά που καταλήγει σε μία γραφική παραλία. 


πηγή φωτογραφίας: grece-decouverte.blogspot.gr
Ο Ναός του Αγίου Λουκά είναι ένας πανέμορφος, ένας εντυπωσιακός ιδιόμορφος σπηλαιώδης ναός που διαθέτει μάλιστα νάρθηκα μονόχωρο αλλά και καμαροσκέπαστο καθώς και έναν εξωνάρθηκα που έχει καταπέσει αλλά όμως είναι εξαίσια κατάγραφος με περίτεχνες τοιχογραφίες. 

Στον Ναό διατηρείται καλύτερα το δεύτερο ζωγραφικό στρώμα τοιχογραφιών που εικονίζεται στον ημισπηλαιώδη νάρθηκα. 

Το εικονογραφικό πρόγραμμα του σπηλαιώδη Ναού περιλαμβάνει σκηνές που συνδέονται κυρίως με το στοιχείο του νερού, όπως ο Γάμος στην Κανά, η Θεραπεία του παραλυτικού και το Εν Χώναις Θαύμα.Οι τεχνικές αρετές του ζωγράφου που εντοπίζονται στην απόδοση των σωμάτων με εύρος και αίσθηση πλαστικότητας, αρμονικά χρώματα, πλούσια, κυμτιστή πτυχολογία και προσεγμένο χρωματολόγιο, συνδέει το μνημείο με αντίστοιχα του δεύτερου μισού του 13ου αιώνα, περίοδο στην οποία πρέπει να χρονολογηθεί. Μετά τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου, διενεργήθηκε το 2002 ανασκαφή στον περιβάλλοντα χώρο από την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αιγαίου. Η ανασκαφή έδειξε ότι ο ναός ήταν τμήμα μεγαλύτερου συγκροτήματος.

Η 4η Εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου το 1985, στερέωσε πρόχειρα, με ξύλινη κατασκευή το εσωτερικό του νάρθηκα. Το 2001 προχώρησε στις απαραίτητες προκαταρκτικές εργασίες στην εκκλησία και στον περιβάλλοντα χώρο, εν όψει προγραμματισμένων επεμβάσεων. Συγκεκριμένα, καθαρίσθηκε το εσωτερικό τουμνημείου μέχρι το δάπεδο, ο περιβάλλων χώρος και η οροφή από τα χόρτα και τα δενδρύλλια, ανασκάφηκε ο ερειπωμένος εξωνάρθηκας, μέρος του οποίου θα αναστηλωθεί και διαμορφώθηκε κλίση του εδάφους για την απορροή των ομβρίων. Παράλληλα, συνεργείο συντηρητών "όπλισε" τις τοιχογραφίες με πανιά και ειδικές γάζες για την προστασία τους κατά τη διάρκεια των εργασιών και μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ζωγραφικής επιφάνειας.
Η Κάρπαθος είναι νησί της Δωδεκανήσου έχει έκταση 302,152 τ.χλμ., 160 χιλιόμετρα μήκος ακτών και συνολικό πληθυσμό 7.113 κατοίκους. 

Αποτελεί πλούσιο βιότοπο και για αυτόν τον λόγο διαθέτει προστατευμένες περιοχές, όπου επιζούν πληθυσμοί προς εξαφάνιση. Βρίσκεται στην μέση του Καρπάθιου πελάγους μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και έχει πρωτεύουσα τα Πηγάδια ή Κάρπαθος.

Για την ονομασία του νησιού, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ο θρύλος του νησιού αναφέρει ότι επειδή οι πρώτοι κάτοικοι αγαπούσαν υπερβολικά τον τόπο τους, έκλεψαν τους Ολύμπιους θεούς και τους έφεραν εδώ. Για την πράξη αυτή, ονομάστηκαν Αρπάθεοι. Αργότερα μετατράπηκε σε Καρπάθεοι και τέλος σε Καρπάθιοι οπότε και η Κάρπαθος. 

Ο Όμηρος την ονομάζει Κράπαθο, σύμφωνα με αναφορά στα Γεωγραφικά του Στράβωνα. Άλλα αρχαία ονόματα του νησιού είναι Τετράπολις, Ανεμόεσσα και Ανεμούσα, ενώ κατά το Μεσαίωνα ονομαζόταν Scarpanto (η ονομασία αυτή για το νησί επιβιώνει ακόμη στα ιταλικά). Η Κάρπαθος έχει δώσει το όνομά της στο πέλαγος που την περιβρέχει, στο Καρπάθιο Πέλαγος.

Η Κάρπαθος διαθέτει διεθνή αερολιμένα με έναν από τους μεγαλύτερους διαδρόμους στα Βαλκάνια. Ακτοπλοϊκά συνδέεται με τον Πειραιά, την Κρήτη, την Κάσο, τη Ρόδο, τη Χάλκη και άλλα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.

Τηλέφωνα: (+30) 22410 25500 Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Λιμεναρχείο (+30) 22450 22227, Δήμος Καρπάθου (+30) 22453 60141

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου