Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Καμένα Βούρλα

πηγή φωτογραφίας: www.imfth.gr

Βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα Καμμένα Βούρλα σε υψόμετρο 310 μέτρων μέσα σε πυκνή καταπράσινη βλάστηση και με καταπληκτική θέα προς τον Μαλιακό κόλπο. 


πηγή φωτογραφίας: www.imfth.gr
Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης είναι επίσης γνωστό στην ευρύτερη περιοχή και με διάφορες άλλες παραλλαγές όπως "Μοναστήρι της Καρυάς", της "Αγίας" ή απλά "Αγία Σωτήρα".

Η αρχική ίδρυση της Μονής πρέπει να έγινε περί τον 7ο μ.Χ. αιώνα χωρίς αυτό όμως να θεμελιώνεται επιστημονικά. 

Το καθολικό ανάγεται στον 11ο μέ 12ο αιώνα και αρχικά ήταν ρυθμού Βασιλικής με τρούλλο τον οποίο κατέστρεψε με κανονιοβολισμό Τούρκος αξιωματούχος. Η κατάρρευση της οροφής το 1600 περίπου οδήγησε στην επισκευή της σε σαμαροσκεπή τρίκλιτη βασιλική. 

πηγή φωτογραφίας: www.imfth.gr 
πηγή φωτογραφίας: www.imfth.gr


πηγή φωτογραφίας: www.imfth.gr

πηγή φωτογραφίας: www.imfth.gr
Για την τοιχοδομία της Μονής του Σωτήρος έχουν χρησιμοποιηθεί λίθοι αρκετά μεγάλων διαστάσεων από ορισμένα κτίσματα παλαιοτέρων χρόνων του 5ου ή και 4ου π.Χ. αιώνος, ενώ διάφορα άλλα θραύσματα από αρχαίες κολώνες και άλλα κτίσματα, βρίσκονται συγκεντρωμένα στα νότια του καθολικού της Μονής.

Μεταξύ των ετών 1725 ή 1736 έως και το 1757 έγινε η υφιστάμενη μέχρι και σήμερα αγιογράφηση του Καθολικού της Μονής, από άγνωστο όμως σε εμάς σήμερα αγιογράφο. 

Πριν όμως από αυτή την αγιογράφηση, στο Καθολικό της Μονής υπήρχε άλλη η οποία όμως δυστυχώς καταστράφηκε ή ακόμη και να επισκεπάστηκε. 


Η μοναδική θέα από την Μονή στο Καμμένα Βούρλα και τον Μαλιακό κόλπο
πηγή φωτογραφίας: www.imfth.gr
πηγή φωτογραφίας: www.imfth.gr


πηγή φωτογραφίας: www.imfth.gr
Η αγιογράφηση πού διασώζεται σήμερα στην Μονή έχει υποστεί αρκετές φθορές και σημαντικές αλλοιώσεις.  

Επάνω από την είσοδο του Καθολικού υπάρχει  η εξής επιγραφή:

"ΑΝΙΣΤΟΡΗΘΗ Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΗΣ ΚΥΡΙΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥΠΑΝΟΣΙΩΤΑΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΥΡΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ ΑΨΝΖ (1757) ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 15"

πηγή φωτογραφίας: www.imfth.gr
πηγή φωτογραφίας: www.imfth.gr
πηγή φωτογραφίας: www.imfth.gr

πηγή φωτογραφίας: www.imfth.gr
Στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προσέφερε σπουδαίες, σημαντικές και ανεκτίμητες υπηρεσίες στους χριστιανούς, στους αγωνιστές της επαναστάσεως αλλά και γενικότερα στην Πατρίδα και το Ελληνικό  Έθνος. 

Το 1833 όμως, στις 25 Σεπτεμβρίου, με το γνωστό βασιλικό διάταγμα του αντιβασιλιά Μάουερ η Μονή της Μεταμορφώσεως όπως και τόσες άλλες Μονές στην Ελλάδα, διαλύθηκε.

Στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής αποτέλεσε καταφύγιο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ενώ η Μονή ανασυστάθηκε το 1964 και το 1975 έγινε η επίσημη ανακαίνιση της.πηγή φωτογραφίας: www.imfth.gr
Το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι ανοικτό όλο το χρόνο τόσο για διερχόμενους επισκέπτες όσο και για προσκυνητές. 

Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδος, της Αναστάσεως του Σωτήρος και άλλων θρησκευτικών εκδηλώσεων χαρακτηρίζονται από μία ιδιαίτερα έντονη θρησκευτική κατάνυξη όχι μόνο από την αρχιτεκτονική του αλλά και από το τοπίο στο οποίο βρίσκεται. 

Μια θαυμάσια ευκαιρία για όλους τους προσκυνητές θα ήταν να επισκεφθούν τη Μονή κατά τον εορτασμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου, αλλά και την παραμονή που γίνεται Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, όπου τιμάται και η Μονή ενώ η θέα από το «μπαλκόνι» της Μονής προς το Μαλιακό Κόλπο είναι μοναδική τόσο για οπτική απόλαυση, όσο και για φωτογράφηση.

Στην Μονή αποθησαυρίζονται ιερά Λείψανα του Οσίου Γρηγορίου του Μυροβλήτου, Τεμάχιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Χριστοφόρου και Τεμάχιον του Αγίου ιερομάρτυρα Κυ­ρίλ­λου του Λουκάρεως Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως καθώς επίσης φυλάσσονται σε αυτό και πολλά κειμήλια αλλά και φορητές εικόνες.

Στη Μονή σήμερα διαβεί ανδρική μοναστική αδελφότητα με 4 μοναχούς και ηγούμενο τον πανοσιολογότατο Αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Μαργαρίτη. 

Τηλέφωνο Μονής: (+30) 22350 22209