Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Παναγία η Κακαβιώτισσα, Λήμνος.

Εντυπωσιακή αεροφωτογραφία της εκκλησίας
Πηγή: Ευαγγελία Λιάπη | mylemnos.gr, φωτογραφίες: Aerialproductions.gr

Το ξωκκλήσι βρίσκεται κοντά στο χωριό Ζεματά στην περιοχή Θάνος, περίπου 4 χιλιόμετρα από τη Μύρινα

 


πηγή: www.limnosreport.gr
Η εκκλησία είναι κατάλοιπο ενός από τα πολλά μετόχια του νησιού. 

Μας είναι γνωστό από το 1305, χρονιά που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν μοναχοί από τον Άγιο Ευστράτιο που ανήκαν στην Μονή, εγκαταστάθηκαν στο ξωκκλήσι για να προστατευθούν από επιδρομές Τούρκων.

H θέση του ναού είναι εντυπωσιακή, χτισμένη μέσα σε μία δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα σε απόκρημνα και επιβλητικά βράχια, θέση που πιθανότατα παλαιότερα φιλοξένησε κάποιον παλαιοχριστιανικό ναό αλλά και ερημίτες, στη βυζαντινή περίοδο.
  
Η Παναγία η Κακαβιώτισσα
Η Παναγιά, ονομάστηκε Κακαβιώτισσα από το βουνό Κάκαβο στο οποίο βρίσκεται το ξωκλήσι και πρόκειται για τη μοναδική παγκοσμίως δίχως σκεπή εκκλησία, η οποία είναι χτισμένη μέσα σε σπηλιά. 

Κάτω από το βραχώδες αυτό μπαλκόνι ασκητές ήδη από τα 1305 επέλεξαν το τόπο του Κάκαβου, για να ασκητέψουν και να δοξολογήσουν την Παναγία.

Έχτισαν το ναΐσκο για να λειτουργούνται οι μοναχοί, που ασκήτευαν στις γύρω σπηλιές του βουνού όμως κάποτε οι μοναχοί πέθαναν, καινούργιοι ασκητές δεν ήρθαν και ο τελευταίος που έμεινε, αποφάσισε, να εγκαταλείψει τη Λήμνο και να πάει στο Άγιο Όρος. 

Πριν φύγει για το όρος, βρήκε ένα Λημνιό από την οικογένεια Μουμτζή, από το Κοντιά, που είχε τη μάντρα του εκεί κοντά και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας, το «Ρόδον το αμάραντον» την οποία ακόμη έχει απόγονος της οικογένειας αυτής

πηγή: www.limnosreport.gr
Ο μοναχός ζήτησε από το βοσκό να ανεβάζει την εικόνα της Παναγίας, στο ναό κάθε Λαμπροτρίτη για να λειτουργείται. 

Έπειτα ο ασκητής μπήκε στη θάλασσα, άνοιξε το ράσο του, το οποίο έγινε βάρκα και έφυγε για το Άγιο Όρος. 

To μετόχι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας βρίσκεται κοντά στο ερειπωμένο πια χωριό Ζεματά ή Ζυματά στη περιοχή του Κοντιά, 4 μόλις χιλιόμετρα από τη Μύρινα.  

Η σπηλιά βρίσκεται σε ιδανική θέση για ερημίτες.

Ακόμα και σήμερα σε μια διπλανή μικρή σπηλιά συναντάμε ίχνη ανθρώπων, που πηγαίνουν στη σπηλιά, για να απομονωθούν και να προσευχηθούν, υπάρχουν κονσέρβες, πνευματικά χριστιανικά βιβλία ακόμη και στρωσίδια. 

Το εντυπωσιακό αυτό, εξωκκλήσι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας, λειτουργείται κάθε Λαμπροτρίτη με πλήθος κόσμου, οπότε και μεταφέρεται σε αυτό η εικόνα της Παναγίας Κακαβιώτισσας.

πηγή: www.limnosreport.gr
Διαδρομή

Με αφετηρία την πόλη της Μύρινας, κινείστε νοτιοανατολικά ακολουθώντας την κεντρική έξοδο της πόλης προς Πλατύ. 

Στον κόμβο του περιφερειακού δρόμου της Μύρινας, στρίβετε αριστερά και αφού συνεχίσετε για ένα χιλιόμετρο, στρίβετε δεξιά στον καλής ποιότητας χωματόδρομο, που εκεί υπάρχει πινακίδα για την Παναγία Κακαβιώτισσα. 

Η κίνηση σας στο χωματόδρομο συνεχίζετε για 2,5 χιλιόμετρα και δεξιά στο δρόμο θα συναντήσετε ένα ανοιχτό σημείο όπου μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας και να πάρετε το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του βουνού Κάκαβου, στο πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας. 

Αν και ανηφορική, με μήκος μόλις 1300 μέτρα, είναι μία διαδρομή που δεν δημιουργεί δυσκολίες, όσο ανεβαίνετε, οι εικόνες γίνονται όλο και πιο ενδιαφέρουσες ενώ μετά από τα πρώτα 400 περίπου μέτρα περπατήματος, το έδαφος γίνεται επίπεδο και η κίνηση είναι πολύ πιο εύκολη. 

Εκεί υπάρχει ένα σημείο ανάπαυσης, με εντυπωσιακή θέα προς τον κόλπο του Μούδρου και αφού πάρετε μία ανάσα, συνεχίζετε ανάμεσα σε χαμηλή βλάστηση και ηφαιστειογενή πετρώματα, με ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς. 

Σε περίπου 10 λεπτά και αφού ανεβείτε αρκετά σκαλοπάτια φτάνετε στην κορυφή του βράχου μπροστά στο ξωκκλήσι.