Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΤΩΝ "ΝΑΥΜΑΧΩΝ", ΥΔΡΑ.


Φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που είναι ο Ναός της πάλαι ποτέ Ιεράς Μονής της Παναγίας Φανερωμένης, στην Ύδρα.





Πανοραμική άποψη του ενοριακού Ναού της Παναγίας
Φανερωμένης στο λιμάνι της Ύδρας που είναι το
Καθολικό της ιστορικής Μονής της Παναγίας
Φανερωμένης.
Στο λιμάνι της Ύδρας υπήρχε ήδη από το 1640 μία μικρή Μονή στην οποία φυλασσόταν η Ιερή θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου που ήταν γνωστή στους κατοίκους για τις θαυματουργικές της ιάσεις.

Η Μονή αυτή που τότε ήτανε γυναικεία και αφιερωμένη στην Κοίμηση της Παναγίας, κτίστηκε στα θεμέλια ενός παλαιότερου ιερού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Χαράλαμπο, του 13ου αιώνα και η σημερινή της μορφή προέρχεται από επισκευές του 1870

Στα χρόνια της Επανάστασης προσέφερε πολλά για στην Πατρίδα και στο καθολικό της, πολλές φορές συνάχθηκαν οι θρυλικοί ναυμάχοι για να ευχαριστήσουν την Παναγία, ενώ σήμερα αποτελεί  ενοριακό ναό της Ύδρας.

Η Παναγία Φανερωμένη (Παναγία των Ναυμάχων) είναι η θαυματουργή Εικόνα που προσκυνούσαν οι Ναυμάχοι του Αγώνα του 1821 πριν φύγουν για τις θρυλικές ναυμαχίες τους εναντίων των δυναστών και αυτή την εικόνα προσκυνούσαν και ευχαριστούσαν ευθύς μόλις επέστρεφαν στο νησί.

Άποψη του εσωτερικού του Ενοριακού ναού της
Παναγίας Φανερωμένης της Ύδρας.

Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ, ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.

Το 1656 όταν επιτέθηκαν Αγαρηνοί πειρατές στην Ύδρα, οι προεστοί του νησιού τους πρόσφεραν δώρα και χρήματα για να αποφύγουν τις βιαιότητες και τις λεηλασίες, οι πειρατές όμως αιχμαλώτισαν τους προεστούς και τους φυλάκισαν σιδηροδέσμιους στο πλοίο τους.

Ο λαός της Ύδρας ζήτησε την βοήθεια της Παναγίας που όπως λέγεται φανερώθηκε σαν οπτασία και έτρεψε σε φυγή τους Αγαρηνούς πειρατές. 

Όμως ένας από τους πειρατές λίγο πριν φύγει μπήκε στην εκκλησία που φυλασσόταν η Εικόνα της Παναγίας, άρπαξε το εικόνισμα και με ένα μαχαίρι το κτυπούσε με μανία και κατόπιν το πήρε μαζί του στο πλοίο που αναχώρησε από την Ύδρα.

Η είσοδος του Ενοριακού ναού της
Παναγίας Φανερωμένης της Ύδρας.

Πριν φτάσει το πλοίο στην Κρήτη με πορεία τις ακτές της Αφρικής έπεσε σε μια φοβερή τρικυμία και οι πειρατές ζήτησαν από τους τρεις Υδραίους αιχμαλώτους να προσευχηθούν, στο Θεό τους να τους γλυτώσει και αυτοί ζήτησαν την Εικόνα της Παναγίας για να προσευχηθούν.

Ο Αγαρηνός πειρατής που είχε κλέψει την εικόνα από το Μοναστήρι της Ύδρας πιεζόμενος να δώσει το εικόνισμα στους Υδραίους θύμωσε, έκοψε την εικόνα σε δύο τεμάχια και την πέταξε στη θάλασσα.

Η εικόνα κατά παράδοξο και θαυματουργό τρόπο, σε λίγες ώρες βρέθηκε στο λιμάνι της Ύδρας εμπρός από το σημερινό Καθεδρικό Ναό του και ένας γέροντας που την είδε, άπλωσε το χέρι του να μαζέψει τα δύο κομμάτια της Εικόνας της Παναγίας αλλά δεν μπορούσε να τα σηκώσει από το ακρογιάλι.

Η Παναγία Φανερωμένη των Ναυμάχων.

Ανέβηκε στη χώρα, την σημερινή περιοχή της Κιάφας, όπου εξήγησε για την εικόνα στους ιερείς και τον λαό και όλοι μαζί κατέβηκαν στο λιμάνι με θυμιάματα και κεριά όπου αφού πήραν την εικόνα, την λιτάνευσαν και την τοποθέτησαν στην θέση της και από εκείνη την ημέρα την ονόμασαν Παναγία η «Φανερωμένη».

Η Παναγία η «Φανερωμένη» όμως μεσολάβησε και για τους αιχμαλώτους Υδραίους που πήραν μαζί τους  οι πειρατές, αφού εμφανίστηκε στην διάρκεια της νύχτας στον Έπαρχο της χώρας που έφτασε το πειρατικό πλοίο και τον διέταξε να τους απελευθερώσει, πράγμα που έπραξε αμέσως.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Έπαρχος υποχρέωσε τον καπετάνιο που είχε κάνει την επιδρομή να επιστρέψει τους τρεις προεστούς στην Ύδρα, όπου συγκινημένοι αυτοί, όταν έφτασαν, πήγαν στο Μοναστήρι και προσκύνησαν το εικόνισμα της Παναγίας «Φανερωμένης».

Η θαυματουργή εικόνα επιτέλεσε αναρίθμητα θαύματα και στο Κρανίδι, στη Λάρισα, στην Στυλίδα, στις Σπέτσες κ.α. ενώ ακόμη αναφέρεται ότι όταν το 1740 στην Ύδρα είχε επιδημία πανώλης, η Παναγία, μετά από ικεσίες των πιστών χάρισε την κάθαρση στους ασθενείς και τους έκανε καλά και όλα αυτά περιγράφονται στο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου π. Ευδόκιμου Καρακουλάκη και του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας: «Ιστορικά και Άρρητα της διηγήσεως μερικών θαυμάτων της Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης της ευρισκομένης εν τη νήσω Ύδρα».

Στον Ναό φυλάσσεται επίσης και η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Μαλίκη ενώ εντός του χώρου του Ναού λειτουργεί από το 1999 και το «Άγιος Μακάριος ο Νοταράς»εκκλησιαστικό μουσείο της Ύδρας, με σπουδαία κειμήλια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου