Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ναός Αγίου Γεωργίου Διασορίτη, Χαλκί Νάξος.

πηγή

Βρίσκεται στον κάμπο της Τραγαίας, κοντά στο Χαλκί Νάξου. Όταν μπείτε στο χωριό Χαλκί θα δείτε πινακίδα που σας οδηγεί στο βυζαντινό ναό μέσα από ένα βατό μονοπάτι, η διαδρομή είναι απολαυστική ανάμεσα σε ελαιώνες και οπωροφόρα δέντρα.


Άποψη του Ναού
πηγή
Είναι από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής, όπως υποδεικνύουν η αρχιτεκτονική, οι αξιόλογες τοιχογραφίες, τα γλυπτά, οι δύο τάφοι σε αρκοσόλια, που βρέθηκαν στο νάρθηκα και οι σωζόμενες επιγραφές.

Ο ναός κατασκευάσθηκε μάλλον τον 11ο αιώνα και διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες, που ανανεώθηκαν τουλάχιστον μία φορά, κατά το 13ο αιώνα.

Ο τύπος του ναού είναι αρκετά σπάνιος στη Νάξο.

Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, του απλού τετρακιόνιου τύπου, με κτιστούς πεσσούς και χαμηλότερο νάρθηκα δυτικά.

Οι κεραίες του σταυρού καλύπτονται με ημικυλινδρικές καμάρες και τα γωνιακά διαμερίσματα έχουν ιδιότυπη κάλυψη οροφής με δύο ίσους σε διαγώνια ένωση ημικυλίνδρους. Ο νάρθηκας καλύπτεται με καμάρες και στις στενές πλευρές του ανοίγονται αντικριστά δύο κενοί, σήμερα, τάφοι σε αρκοσόλια.

Λεπτομέρεια των τοιχογραφιών του ναού
Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

πηγή
Λίθινοι κοσμήτες περιτρέχουν τους τοίχους διαρθρώνοντας τις επιφάνειες και ορίζοντας τις τρεις ζώνες του ζωγραφικού διακόσμου.

Το εσωτερικό του ναού είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες υψηλής ποιότητας, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα σύνολα της εποχής σε ολόκληρη την Ελλάδα και διακρίνονται για την ηρεμία των μορφών με τα χαρακτηριστικά μεγάλα μάτια, τον πλούτο των χρωμάτων και την πρωτοτυπία απόδοσης των θεμάτων.

Στο εικονογραφικό πρόγραμμα κυριαρχούν οι μορφές των αγίων, και οι σύνθετες παραστάσεις είναι περιορισμένες ενώ στον τρούλο εικονίζεται ο Παντοκράτορας, που περιστοιχίζεται από τέσσερις ολόσωμους αρχαγγέλους στο τύμπανο.

Γενική άποψη του εσωτερικού του ναού
Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

πηγή
Την αψίδα κοσμούν η Παναγία με το Χριστό, όρθιοι μετωπικοί ιεράρχες και στην κατώτερη στενή ζώνη ο άγιος Γεώργιος σε πλαίσιο, που θυμίζει φορητή εικόνα, έχοντας αριστερά και δεξιά τους γονείς του σε μετάλλια ενώ τις καμάρες του σταυρού κοσμούν χριστολογικές παραστάσεις από το Δωδεκάορτο (Ευαγγελισμός, Γέννηση, Υπαπαντή, Βάπτιση, Βαϊοφόρος, Ανάληψη, Πεντηκοστή) και τους τοίχους μορφές στρατιωτικών και μαρτύρων αγίων.

Ιδιαίτερη θέση στο εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού του Αγίου Γεωργίου του Διασορίτη, κατέχει ο Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής καθώς και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώ ο άγιος Γεώργιος εικονίζεται άλλες τρεις φορές: στη Δέηση, επάνω από την πόρτα στη θέση του Προδρόμου, στο βορειοδυτικό διαμέρισμα αλλά και στο νότιο τοίχο του νοτιοδυτικού διαμερίσματος, του ναού.

Ο άγιος Φωκάς ο Σινωπεύς εικονίζεται κρατώντας κουπί στο αριστερό χέρι.
ΠΗΓΗ: φωτογραφικό αρχείο κας Κατερίνας Γιαμούρη, εκπαιδευτικού).

Άποψη των τοιχογραφιών
πηγή
Οι τοιχογραφίες καλύπτονται σε ορισμένα σημεία και από δεύτερο ζωγραφικό στρώμα. 

Πρόκειται για σπαράγματα, που περιορίζονται στην αψίδα και στην κάτω ζωγραφική ζώνη και χρονολογούνται στο 13ο αιώνα.

Επίσης, δύο ή τρία διαφορετικά ζωγραφικά στρώματα υπάρχουν και στον νάρθηκα, ο οποίος έχει ταφικό χαρακτήρα, με κυρίαρχο θέμα βέβαια, την Δευτέρα Παρουσία. 

Στην νοτιοανατολική γωνία του νάρθηκα, σε μία μικρογραφημένη παράσταση του αγίου Ευσταθίου, σώζεται μία επιγραφή με την δέηση του πρωτοσπαθάριου Ιωάννη: «ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ [ΘΕΟΥ] ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΩΤΟΣΠΑΘΑΡΙΟΥ»

Άποψη του Ναού
πηγή
Η αναφορά του ανώτερου βυζαντινού αξιωματούχου είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ιστόρηση της εκκλησίας αλλά και για το ρόλο της περιοχής ως διοικητικού κέντρου με έλεγχο στην ενδοχώρα της Νάξου.

Ο Ναός, μετά από αγώνες του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας, του πρώην δήμου Δρυμαλίας και την συμπαράστασή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο, έγινε και πάλι επισκέψιμος σε συνεννόηση βέβαια και με τις αρμόδιες Αρχαιολογικές υπηρεσίες και είναι ανοιχτός στο κοινό. 

Υπεύθυνοι για τη φύλαξη του ναού, κατά τις ώρες 11:00 - 13:30 και μέχρι να καταστεί δυνατή η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού φύλαξης, είναι ορισμένες ομάδες εθελοντών του Συλλόγου.

Άποψη του Ναού
πηγή
Η ευρύτερη περιοχή της Τραγαίας αποτελεί σχεδόν το σύνολο της κεντρικής, ημιορεινής, Νάξου.

Από την εποχή της αρχαιότητας ως και τις μέρες μας η περιοχή αυτή της Χίου είναι το πιο εύφορο κομμάτι του νησιού. 

Πρόκειται για ένα πανέμορφο λεκανοπέδιο κατάφυτο από ελιές αλλά και άλλα οπωροφόρα δέντρα από όπου και προέρχεται ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της παραγωγής των γεωργικών προϊόντων του νησιού. 

Ανάμεσα στους κάμπους συναντάμε και τα εξαιρετικά όμορφα χωριά Ακάδημοι, Μονοίτσια, Χείμαρρος, Καλόξυλος, Δαμαλάς, Δαμαριώνας, Κεραμί και Τσικαλαριό.

Άποψη των τοιχογραφιών
  πηγή
Η Νάξος, το πανέμορφο αυτό νησί του Αιγαίου προσφέρει την πολυτέλεια της επιλογής όσον αφορά στην διαμονή δίπλα στη θάλασσα.

Τα περισσότερα δωμάτια, στούντιο, διαμερίσματα αλλά τα ξενοδοχεία καθώς και τα διάφορα κάμπινγκ του νησιού βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά από την παραλία. 

Η ατελείωτη και πανέμορφη ακτογραμμή της Νάξου, προσφέρει την δυνατότητα σε πολλούς από τους επισκέπτες της να μείνουν πολύ κοντά σε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας αλλά και των Κυκλάδων και σε αρκετά μάλιστα χαμηλές και προσιτές τιμές. 

Το πολυσύχναστο λιμάνι της Νάξου συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά αλλά και με τα περισσότερα λιμάνια των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Τήνο, Μύκονο, Πάρο κ.λπ.) καθώς όμως και με την Θεσσαλονίκη, την Σάμο αλλά και την Ικαρία. 

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά είναι καθημερινά και ανάλογα με την ημέρα φεύγουν από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας 6 - 8 πλοία, είτε ταχύπλοα (Highspeed) είτε όμως και συμβατικά πλοία (ferry boat). 

Τα ferry boat, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Νάξος» σε 6 ώρες και 10 λεπτά περίπου ενώ τα Highspeed σε 3 ώρες και 30 λεπτά περίπου.

Τηλέφωνα: Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: (+30) 22853 60100, Λιμεναρχείο: (+30) 22850 22300, Αεροδρομίου Νάξου: (+30) 22850 23292