Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Το Σπήλαιο Της Αγίας Σοφίας (Μυλοποτάμου) στα Κύθηρα.

πηγή φωτογραφίας: www.gtp.gr

Το Σπήλαιο Της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου είναι το μεγαλύτερο στα Κύθηρα, είναι μοναδικό δημιούργημα της φύσης που ενώθηκε ιδανικά αρμονικά με το ανθρώπινο έργο, κάτι που αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη.

 


Αμέσως με την είσοδό του στο σπήλαιο, αντικρίζεις τον τοίχο με τις υπέροχες Βυζαντινές αγιογραφίες του 13ου αιώνα έργο ενός ζωγράφου Θεόδωρου.     

Το τέμπλο λίγα μέτρα από την είσοδο, έχει μία είσοδο στο κέντρο του χωρίζοντάς το σε δύο μέρη. Στο αριστερό βλέπουμε την Αγία Σοφία με της κόρες της Αγάπη, Ελπίδα και Πίστη και στο δεξιό μέρος την Παναγία, τον Χριστό και τον Άγιο Ιωάννη. Προχωρώντας αμέσως μετά από το τέμπλο στα αριστερά μας βλέπουμε το Ναίδριο της Αγίας Σοφίας μέσα σε αίθουσες με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, τονίζοντας περισσότερο την ιερότητα του. Το σπήλαιο έχει τουριστική διαδρομή 550 μέτρα γεμάτη από αίθουσες, διαδρόμους με υπέροχους φυσικούς σχηματισμούς.


Ονομάστηκε έτσι λόγω της τοπικής παράδοσης, που λέει ότι εκεί βρέθηκε το σώμα της Αγίας σε αυτήν την τοποθεσία, όπως μαρτυρούν και οι τοιχογραφίες του 13ου αιώνα που βρίσκονται στην είσοδο του σπηλαίου. 

Δεν αποκλείεται όμως αρχικά τα σπήλαια με το όνομα αυτό να ήταν αφιερωμένα στην “του Θεού Σοφία” και με την παρέλευση των ετών να επήλθε ταύτιση του ονόματος με την Αγία της εκκλησίας μας.

Εκτός των τοιχογραφιών υπάρχει και νεότερη εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Σοφία. Προχωρώντας πιο βαθιά μέσα στο σπήλαιο παρατηρούμε ένα υπέροχο θέαμα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και χρωματικές εναλλαγές λόγω της μορφολογίας των πετρωμάτων της περιοχής. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι εξυπηρετικοί ξεναγοί του θα σας ενημερώσουν για την ιστορία του και για το μικρό ισόποδο που ζει μόνο εδώ και ονομάζετε Kythironiscus Paragamiani. 


Η είσοδος του Σπηλαίου
Το εσωτερικό του Σπηλαίου

Εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1955 με δαπάνες της Άννας Πετροχείλου, στη μνήμη του συζύγου της Ιωάννη Πετροχείλου που μαζί ενδιαφέρθηκαν αρχικά, εξερευνήθηκε λεπτομερώς και κατόπιν χαρτογραφήθηκε. 

Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση αυτή, η έκταση του είναι περίπου 2000 τετραγωνικά μέτρα ενώ η ηλικία του υπολογίζεται στα 4 εκατομμύρια χρόνια. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα τμήμα μήκους 200 μέτρων και η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο είναι 16 βαθμοί Κελσίου με επίπεδο υγρασίας 73%. 

Σε προγενέστερες εποχές χρησίμευε και ως καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής από πειρατικές επιδρομές. Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται από το παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος, που θεωρείται από τα ποιο όμορφα στο νησί, και έτσι οι επισκέπτες του σπηλαίου έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον καφέ ή το γεύμα τους κάτω από την σκιά των αιωνόβιων πλατανιών.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ. 

Από 1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου καθημερινά και από 11.00 π.μ έως και 19.00 μ.μ με την τελευταία ξενάγηση να γίνεται στις 18.30 μ.μ. Από 1η Σεπτεμβρίου έως και 15 Σεπτεμβρίου καθημερινά εκτός Δευτέρας και Πέμπτης από τις 11.00 π.μ έως και 18.00 μ.μ με την τελευταία ξενάγηση να γίνεται στις 17.30 μ.μ.


Η νεότερη εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Σοφία
Τα Κύθηρα βρίσκονται στην νότια Ελλάδα, ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, στο σημείο που το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος συναντώνται. Είναι νησί επιμήκης, με μήκος 29 χιλιόμετρα και πλάτος 18 χιλιόμετρα.

Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά όλο το χρόνο με τον Πειραιά και το Καστέλι της Κρήτης. 

Συνδέονται επίσης με την Καλαμάτα, το Γύθειο και την Νεάπολη Λακωνίας με το ταξίδι να διαρκεί περίπου 1.30 ώρα. 

Τα Κύθηρα διαθέτουν ακόμη Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα, τον Αλέξανδρο Αριστοτέλους Ωνάσης και συνδέονται αεροπορικά με την Αθήνα όλο το χρόνο και το αεροδρόμιο βρίσκεται 24 χιλιόμετρα από την Χώρα Κυθήρων.

Η πρόσβαση με μεγάλα πούλμαν γίνεται έως και τον Μυλοπόταμο ενώ από εκεί μπορείτε να το επισκεφθείτε με τοπικά ταξί.

Τηλέφωνα: (+30) 27360 31213 , Δήμος Κυθήρων.πηγή: www.kythera.gr