Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας, Ιωάννινα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 760 μέτρων, στα Κατσανοχώρια, βορειοανατολικά του χωριού Ελληνικό Ιωαννίνων, στο χείλος της χαράδρας του Αράχθου.

 

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Τσούκας
πηγή
Την μονή Τσούκας έκτισε ο Αυτοκράτορας Ισαάκιος Β Άγγελος το 1190 και είναι αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου.

Καταστράφηκε το 1736, ανακαινίσθηκε το 1779 με την προστασία του Χαλήλ Μπέη ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την απόφαση
ΥΑΥΠΠΕ/Φ33/26243/536/17-5-1985, ΦΕΚ 348/Β/31-5-1985.

Κατά την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στο βράχο (Τσούκα) που είναι χτισμένο το μοναστήρι καθώς "Τσιούκα Ανάλτα" στα βλάχικα σημαίνει Ψηλή κορυφή.

Οι κάτοικοι του Ελληνικού (παλιά ονομασία Λοζέτσι) την έβαλαν σε ένα εξωκλήσι που έχτισαν ειδικά για Αυτήν, όμως η εικόνα πήγαινε και πάλι στο βράχο. 
 
 
Αυτό θεωρήθηκε από τους κατοίκους ως θαύμα και έτσι χτίστηκε το μοναστήρι που είναι περιτειχισμένο από τοίχος και έχει φρουριακό χαρακτήρα με μια καμαρωτή είσοδο. Η είσοδος της μονής είναι κοσμημένη με λιθανάγλυφα και το λιθόκτιστο καμπαναριό της είναι κτίσμα του 1866 σύμφωνα με φερόμενη επιγραφή.

Άποψη της  Μονής
Η είσοδος στην Μονή
πηγή
Άποψη της  Μονής
Ο Προαύλιος χώρος της Μονής


Γενική άποψη του καθολικού της Μονής
πηγή
Το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο του είναι του 18ου αιώνα και φέρει ένα έξεργο φυτικό διάκοσμο.

Στο εσωτερικό του Καθολικού υπάρχει επιγραφή στο υπέρθυρο (σήμερα δεν διακρίνεται) και που αναφέρει ότι ο ναός "ιστορήθη" με δαπάνη του κτήτορα Αλεξίου Παπαϊωάννου και "εχρυσώθη" το 1779 από τον Αθανάσιο Ιωάννου, ιερέα από το Καπέσοβο. 

Εσωτερικά το Καθολικό που είναι μέτριο σε μέγεθος διαθέτει τόξα και κολόνες στο νάρθηκα ενώ είναι αγιογραφημένο με περίτεχνες και εντυπωσιακές τοιχογραφίες που δυστυχώς σήμερα όμως έχουν επικαλυφθεί από την αιθάλη, αλλά διακρίνονται παραδόξως το φωτοστέφανο των αγιογραφημένων Αγίων. 

Το υπέρθυρο του Ναού της Μονής
Λεπτομέρεια του τέμπλου



Γενική άποψη του ναού και του προαύλιου χώρου
πηγή
Τα κελιά εκτείνονται στην νοτιοδυτική και βόρεια πλευρά στο εσωτερικό της Μονής που στο κέντρο της αυλής υπάρχει μία μεγάλη στέρνα ενώ ολόκληρο το συγκρότημα των κτισμάτων είναι με πέτρα. 

Στην πίσω πλευρά της Μονής υπάρχει ένας προαύλιος χώρος.

Από εκεί, που μπορεί κάποιος να ξαποστάσει και να θαυμάσει την χαράδρα του Άραχθου, έχοντας μία πανοραμική, πρωτόγνωρη και εντυπωσιακή θέα, ακριβώς κάτω από τα πόδια του ενώ σύμφωνα με τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη το μοναστήρι της Τσούκας ήταν φημισμένο για το ιαματικό του νερό και εξακολουθεί να είναι και σήμερα. 

Ο Παντοκράτορας
πηγή
Η Πλατυτέρα
πηγή
Αγιογραφίες, νότια πτέρυγα του ναού
πηγή
Αριστερά η Προσκύνηση των Μάγων
πηγή


Στη νότια πλευρά της Μονής κοντά στην ανατολική είσοδο υπάρχει και το παρεκκλήσι της Παναγίας, που υπέστη όμως σημαντικές καταστροφές από πυρκαγιά.

Την Μονὴ ευπρέπισε ο Γαβριὴλ, ο οποίος καταγόταν από το Λοζέτσι (ή Κοτόρτζ), και ο οποίος είχε χρηματίσει μάλιστα και Επίσκοπος Σταγών (1815). 

Στη Μονή αυτή μόνασε και ένας άλλος Επίσκοπος, το 1772, αγνώστου όμως σήμερα, ονόματος και πατρίδος.

Η Μονή απέχει από τα Γιάννενα με το αυτοκίνητο περίπου 25 λεπτά. 

Από εκεί μπορείς να θαυμάσεις, ολόκληρο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων με τη Λίμνη Παμβώτιδα, τα Τζουμέρκα με τις κατακόρυφες πλαγιές τους, την Ολύτσικα ή Τόμαρος πάνω από την κοιλάδα της Δωδώνης, την Κακαρδίτσα, το Ανατολικό Ζαγόρι και στο βάθος τον Σμόλικα, το Μιτσικέλι, το Φαράγγι του Άραχθου, μερικά από τα χωριά των Τζουμέρκων, το Ξυροβούνι ακόμα και τα Ακαρνανικά Όρη διακρίνονται παρακάτω από τα Τζουμέρκα όταν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα.


Άγιοι σε μετάλλια
Η Κοίμηση της Θεοτόκου

Στην Μονή υπάρχει σήμερα ανδρική μοναχική αδελφότητα και αποθησαυρίζονται σε αυτήν λείψανα διαφόρων αγίων μεταξύ αυτών και δύο δόντια του Αγίου Παντελεήμονα. 

Η μονή εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Γενέσιον της Θεοτόκου. 

Το πανηγύρι της Τσούκας είναι πολύ γνωστό και αποτελεί το μεγαλύτερο προσκύνημα στο νομό Ιωαννίνων. 

Την παραμονή στο μοναστήρι της Τσούκας γίνεται εσπερινός και αρτοκλασία και έπειτα προσφέρεται δείπνο σε όλους τους προσκυνητές και τους επισκέπτες. 

Την επομένη μετά τη θεία λειτουργία γίνεται το παραδοσιακό πανηγύρι στο προαύλιο της ιερής μονής ενώ το βράδυ το Πανηγύρι μεταφέρεται στα κέντρα διασκέδασης του χωριού.

Τηλέφωνο μονής: (+30) 26510 89223


Δείτε το βίντεο