Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου - Κατούσι, Ανθηρό Αργιθέας, Καρδίτσα.

πηγή φωτογραφίας: www.panoramio.com, Νίκος Γραμμένος.
Bρίσκεται σε βραχώδη πλαγιά σε μια πανοραμική τοποθεσία ανάμεσα στους οικισμούς Λαγκάδι και Μεταμόρφωση (Κατούσι), πάνω από το χωριό Ανθηρό, προς τα σύνορα Καρδίτσας - Τρικάλων και σε υψόμετρο 1200 μέτρα. Το όνομα Κατούσι το πήρε από το συνοικισμό της Μεταμορφώσεως που ανήκει το μοναστήρι και που παλιά λεγόταν Κατούσι.

Ως Κτήτωρας της Μονής Κατουσίου αναφέρεται ο Ιερομόναχος Ιωνάς γιος του Παπαθάνου εκ Μπουκοβίτσης (Ανθηρού). Σύμφωνα με μια παράδοση, κτήτορας του μοναστηριού ήταν ένας ιερομόναχος που του τελείωσαν τα χρήματα και οι κτίστες ήθελαν να φύγουν αφήνοντας τη δουλειά στη μέση. 

Την τελευταία όμως νύχτα ένα μαστορόπουλο είδε σε όνειρο την Παναγία που του υπέδειξε να σκάψει στο διπλανό βράχο, όπου και βρέθηκαν όσα χρήματα χρειάζονταν για την αποπεράτωση. Για το χρόνο που κτίστηκε το μοναστήρι, μια επιγραφή πάνω από το παράθυρο του αριστερού χορού αναφέρει το έτος 1663 ενώ μια επιγραφή πίσω από μια εικόνα του τέμπλου γράφει: «Ιστορήθη το τέμπλο το έτος 1661».  

Ο ναός είναι μικρός, αληθινό κομψοτέχνημα, είναι καμαροσκέπαστος και χωρίς τρούλο, αντί του οποίου πάνω από το σολέα είναι κυκλικό ημισφαίριο, όπου εικονίζεται ο Παντοκράτορας ενώ ο νάρθηκας προστέθηκε αργότερα, το 1784. 

Ολόκληρος είναι παντού αγιογραφημένος με βυζαντινές αγιογραφίες σπάνιας τέχνης που διατηρούνται μάλιστα σε άριστη κατάσταση. 

Στην αίθουσα της τράπεζας, που είναι πάνω από το νάρθηκα, δεξιά και αριστερά είναι δυο μικρά θολωτά αγιογραφημένα παρεκκλήσια. Το ένα δεξιά των Αγίων Αναργύρων και το άλλο των Αγίων Ταξιαρχών, με τρούλο ημισφαιρικό και τα δυο. Οι αρχικές τοιχογραφίες έγιναν στα 1663, από το συνεργείο του γνωστού Ιωάννη, του Δημητρίου Αναγνώστη και του ιερέα Αναστασίου.

πηγή φωτογραφίας: www.karditsalive.net
Η Μονή Κατουσίου χτίσθηκε όπως λέει και η παράδοση με χρήματα των κατοίκων της Περιοχής οι οποίοι ως έμποροι και ταξιδευτές που ήταν εκείνα τα χρόνια έφθαναν ως τη Μολδοβλαχία και επιστρέφοντας έκαναν δωρεές για την ανέγερσή του ενώ ήρθε στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, όταν το άριστης τεχνικής και τέχνης τέμπλο έπεσε θύμα μιας οργανωμένης αρχαιοκαπηλείας.

Ευτυχώς για το ίδιο και πιο πολύ για μας με την επίσης οργανωμένη συνεργασία ΥΠΠΟ και Αστυνομικών Αρχών το τέμπλο βρέθηκε και φυλάσσεται καθώς και άλλα κειμήλια της Μονής στο νεοϊδρυθέν Εκκλησιαστικό Μουσείο του Ανθηρού που στεγάζεται στο πρώην κοινοτικό κατάστημα στην πλατεία του χωριού.πηγή φωτογραφίας: www.dogma.gr
Στην πρόθεση 37 του έτους 1539 της Ιεράς Μονής Δουσίκου - Αγίου Βησσαρίωνα, ανάμεσα στα ονόματα των διαφόρων αφιερωτών από τον διπλανό οικισμό του Κατουσίου, αναφέρονται και τα ονόματα 8 διαφορετικών καλογριών, οι οποίες μόναζαν όπως φαίνεται και καταμαρτυρείτε από την πρόθεση 37, στην ομώνυμη Μονή.

Η Μονή Κατουσίου αποτέλεσε καταφύγιο των Ανθηριωτών στα πολύ δύσκολα και εξαιρετικά σκληρά χρόνια της τουρκοκρατίας που σε δύσκολες εποχές κατέφευγαν στο μοναστήρι για προστασία ενώ κατά την Επανάσταση του 1821 και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτέλεσε σημαντικό και ασφαλές καταφύγιο του Γεώργιου Καραϊσκάκη και των συντρόφων του. 

Στον τοίχο του νάρθηκα του καθολικού διασώθηκε και κάποια σημαντική ενθύμηση που εξιστορεί ότι: «Κατά την 16ην Μαΐου 1854 επέρασαν επαναστάται υπό τον αρχηγόν Ιω(άννην) Κώσταν και αφιέρωσαν μία φοράδα».

Σήμερα η μοναστική αδελφότητα της Μονής Κατουσίου αποτελείται από δυο δόκιμους μοναχούς και τον ιερομόναχο - Ηγούμενο, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Αλευρά.

Η Μονή Κατουσίου είναι επισκέψιμη, υπάρχει ασφαλτοστρωμένος καλός δρόμος έως την είσοδό της ενώ υπάρχει και ένας ξενώνας για τους προσκυνητές που το επιθυμούν αφού προηγηθεί κάποια συνεννόηση με τον ηγούμενο.

Η μονή Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Τηλέφωνο: (+30) 24410 24450 - 32095
Πηγή: www.imthf.gr , www.karditsanews.gr , www.katafylli.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου