Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΝ ΒΟΥΝΕΝΟΙΣ.


Αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Άνδρου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗΣτην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ)

Φορητή εικόνα Αγίου Νικολάου εν Βουνένοις, 18ος αιώνας
Γεννήθηκε στα μέρη της Ανατολής από γονείς ευσεβείς και ενάρετους. 

Όταν ενηλικιώθηκε κατατάχθηκε στον Αυτοκρατορικό Στρατό, με το αξίωμα του Δούκα, γυμνάζοντας τους στρατιώτες του, να είναι γενναίοι και ατρόμητοι πολεμιστές, αλλά και τους δίδασκε να πιστεύουν στον Θεό, να προσεύχονται, να μην αδικούν ποτέ κανέναν και να ζητούν από τον Χριστό να τους δίνει δύναμη για να πολεμούν τους εχθρούς. 

Δεν ήταν όμως μόνο οι εξωτερικοί εχθροί που έπρεπε να αντιμετωπίσουν, αλλά και οι εξεγέρσεις που συνέβαιναν στο εσωτερικό της Αυτοκρατορίας. Σε μία τέτοια εξέγερση εστάλη ο Νικόλαος, από τον Αυτοκράτορα Λέοντα τον Ίσαυρο τον Εικονομάχο, να επιβληθεί στους εξεγερθέντες.

Στην επιχείρηση αυτή είδε να χύνεται άδικα ανθρώπινο αίμα και να χάνονται ψυχές. 

Φοβούμενος μήπως κι αυτός χάσει την ζωή του αλλά την ψυχή του, συνοδευόμενος από δώδεκα στρατιώτες του, αποσύρθηκαν στα Βούνενα της Θεσσαλίας όπου κατοικούσαν αρκετοί ασκητές κοντά στους οποίους έζησαν ασκητικά με νηστείες, αγρυπνίες και αδιάλειπτη προσευχή. 


Αγιος Νικόλαος ο Νέος εκ Βουναίνης. 
Τοιχογραφία στο καθολικό της Μονής του 
Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μετέωρα.
Έργο Θεοφάνους του Κρητός (1527).
Όταν οι Άβαροι έφθασαν στην Θεσσαλία σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή, συνέλαβαν τον Νικόλαο και τους στρατιώτες του, τους οποίους κατέσφαξαν.

Τον Νικόλαο προσπάθησαν να τον πείσουν να αρνηθεί την πίστη του αλλά δεν τα κατάφεραν, αφού τον τρύπησαν με το ίδιο το κοντάρι του στη συνέχεια έκοψαν την Τιμία Του Κεφαλή στις 9 Μαΐου του 720 και το νεανικό αίμα του πότισε άφθονα την Θεσσαλική γη. 

Στο σημείο της σφαγής εγκατέλειψαν οι Άβαροι το Σώμα του Αγίου, όπου μετά από πολλά χρόνια το βρήκε ακέραιο και ευωδιάζων κάποιος άρχοντας Ευφημιανός, ο οποίος γιατρεύθηκε από την ασθένεια της λέπρας που έπασχε και αφού το ενταφίασε, έκτισε εκεί Ναό στο όνομα του Οσιομάρτυρα.

Από τα δένδρα στα οποία δέθηκε και βασανίσθηκε ο Άγιος ρέει ένα κόκκινο υγρό το οποίο ονομάζεται «Αίμα» που όταν χρησιμοποιείται με πίστη και εμπιστοσύνη στον Οσιομάρτυρα έχει ιαματικές ιδιότητες και επιτελεί θαύματα σε πάσχοντες από δερματικές παθήσεις και κεφαλοπονία. 


Εορτάζει στις 9 Μαΐου.



Ακούστε το Απολυτίκιο του 
Αγίου Νικολάου εν Βουνένοις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου